Ι) ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Α) Αναφέρεται στην παράγραφο Ε. «Εφόσον δεν τεθούν σε ισχύ, κατόπιν νομοθετικής πρωτοβουλίας, ειδικοί όροι που θα αφορούν στη μετάβαση – μετάπτωση των καταναλωτών, οποιαδήποτε υπαγωγή Πελάτη σε προϊόν Προμηθευτή προϋποθέτει την συναίνεσή του, η οποία αποτυπώνεται με την υπογραφή σχετικής Σύμβασης Προμήθειας.»
Άποψη μας είναι ότι πρέπει να εξειδικευτούν αναλυτικά τα ενεργειακά προϊόντα όλων των προμηθευτών όχι μόνο για την διατύπωση της παρούσης αλλά και συνολικά με βάση την φιλοσοφία των ρυθμιστικών μέτρων εδώ. Σαφώς και κάθε προμηθευτής μπορεί να τροποποιεί τα ενεργειακά του προϊόντα ωστόσο κρίνουμε σκόπιμα αυτά να είναι ορισμένα με λίστα διαφανή που κάθε προμηθευτής θα αναρτά υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του, ώστε να μπορεί να διακρίνει και να συγκρίνει ο καταναλωτής ποιο ενεργειακό προϊόν είναι πιο σύμφορο να επιλέξει, και οι προμηθευτές θα αναλύουν παράλληλα με διαφανή τρόπο το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών (λ.χ. ενεργειακό μίγμα και σταθερή τιμολόγηση) αλλά και την βασική τους κοστολόγηση του κάθε ενεργειακού προϊόντος . Υπό αυτό το πρίσμα δεν θεωρούμε αρκετή την κατηγοριοποίηση των Προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπ. αριθ. 4 ενότητα της δημόσιας διαβούλευσης με βάση ένα η τιμολόγηση θα είναι κυμαινόμενη ή σταθερή. Μόνο η διάκριση αυτή δεν επαρκεί για την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή για τις επιλογές του αλλά και την ζητούμενη «συναλλακτική διαφάνεια».
Β) Συναφής με την προηγουμένη παρατήρηση είναι και η πρόταση μας στην ενότητα «(ii)Περιεχόμενο ατομικής και διαφανούς Ενημέρωσης Τελικών Πελατών περίπτωσης (β)» και αναφορικά με το «περιεχόμενο της ατομικής και διαφανούς ενημέρωσης των Τελικών Πελατών για τις επικείμενες τροποποιήσεις στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» θα πρέπει να πληροί τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 30 και στο άρθρο 21 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή θα πρέπει εκτός από το α) «(α) να περιλαμβάνει, αφενός την επισήμανση των άρθρων της Σύμβασης Προμήθειας ή των όρων Τιμολόγησης που τροποποιούνται, αφετέρου πλήρη και αναλυτική αναφορά των νέων όρων της Σύμβασης Προμήθειας ή των Χρεώσεων Προμήθειας που πρόκειται να ισχύουν εφεξής» και β) «(β) να περιλαμβάνει υπόμνηση στον Τελικό Πελάτη του δικαιώματος καταγγελίας της Σύμβασης Προμήθειας και συνο-πτική αναφορά των σχετικών διαδικασιών.» να προστεθεί και μια υποχρεωτική ενότητα για τους προμηθευτές γ) να περιλαμβάνεται το όνομα του ειδι-κού προγράμματος «ενεργειακού πακέτου» που έχει επιλέξει στην επι-στολή ενημέρωσης και δ) υπενθύμιση για την χρονική δεσμευτική διάρκεια της ενεργειακής του σύμβασης (λ.χ. 12 ή 24 μήνες).
ΙΙ) ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ προστασίας των Καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη κρίση και πιθανή «έκρηξη» των τιμών στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ενέργειας.
Παραμένουμε προβληματισμένοι ότι και στην ουσία με τα νέα μέτρα εκτός την αναγκαία ενδυνάμωση της εν γενεί διαφάνειας των λογαριασμών και της συνολικής ενημέρωσης του ενεργειακού καταναλωτή και οι καινούριες φόρμουλες σε αντικατάσταση της ονομασίας «ρήτρα αναπροσαρμογής» ουσιαστικά πάλι θα συνδέουν απευθείας τη λιανική τιμή με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, σε αντίθεση με τη Ρήτρα, η οποία περιλάμβανε ένα εύρος χονδρεμπορικών τιμών (χαμηλό-υψηλό), η διατήρηση του οποίου ήταν προϋπόθεση της σταθερής τιμής που έπαιρνε ο καταναλωτής.
Συνεπώς πλέον η τιμή της λιανικής του ρεύματος ανά μήνα θα διαμορ-φώνεται, βάσει ενός πολλαπλασιαστή, ανάλογα με τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής τιμής του μήνα, συν τα κόστη και το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή. Κάθε, δηλαδή, διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής θα συνεχίση να περνάει απευθείας στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας, κανένα πλαφόν για τον καταναλώτη. Θεωρούμε ως ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ ότι πρέπει να γίνει ένας ευρύτερος διάλογος για άμεση υιοθέτηση ενός «πλαφόν χρέωσης στην λιανική αγορά».
Η διαφορά έγκειται ότι στον τελευταίο ο υπολογισμός της λιανικής τιμής στηριζόταν στην πρόβλεψη (ένα μήνα πριν), ενώ στο εξής θα γίνεται απολογιστικά.
Ουσιαστικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εάν αυξηθεί η χονδρεμπορική τιμή πάνω από το ανώτατο όριο του εύρους συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών να επιβαρυνθεί αποκλειστικά ο πελάτης, να μετακυλιστεί δηλαδή στον ενεργειακό καταναλώτη όλο το επιπλέον κόστος. Εάν, όμως, πέσει κάτω από το κατώτατο όριο, η τιμή στην χονδρεμπορικη δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ρυθμιστική/ελεγκτική κρατικού παρεμβατισμού ότι επιστρέφεται το όφελος από την πτώση των τιμών στην χονδρεμπορικη στον τελικό ενερ-γειακό καταναλωτή. Η πρόβλεψη μόνο κυμαινόμενων ή σταθερών τιμολογίων δεν εξασφαλίζει καμία επιπλέον ρυθμιστική υποχρέωση για τους προμηθευτές.
Με αυτή την έννοια, λένε οι ίδιες πηγές, τα νέα μεταβλητά τιμολόγια που θα ισχύουν πλέον στην αγορά σε λίγο καιρό θα είναι χειρότερα από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, γιατί θα προστατεύουν αποκλειστικά τον προμηθευτή.
Επιπλέον, ακόμη κι αν συνεχισθεί η καθοδική πορεία της χονδρεμπορικής τι-μής, θα χρειαστεί χρόνος για να απεικονισθεί στην τιμή της λιανικής, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται (και) με τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς.
Η βασική φόρμουλα που επεξεργάζονται οι περισσότεροι πάροχοι συνδέει την τιμή λιανικής με τη χονδρεμπορική τιμή βάσει ενός μαθηματικού τύπου «χ + αχ + β = τελική τιμή καταναλωτή», όπου «χ» θα είναι η μεταβαλλόμενη κάθε φορά τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, «α» ο συντελεστής για τον προσδιορισμό του κόστους των απωλειών του δικτύου και «β» τα διάφορα κόστη του προμηθευτή, συν το περιθώριο κέρδους. Δεν υπάρχει κάνενας έλεγχος-υποχρεωση επιπλέον στην φορμουλα αυτή.
.
Για την καταναλωτική Οργάνωση ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ
Ο Νομικός Σύμβουλος σε ρυθμιστικά θέματα Δικαίου Ενέρ-γειας & Τηλεπικοινωνιών και Δικαίου Ανταγωνισμού
Νικόλας Ι. Πίτσος , Δ.Ν, LL.M (FU-Berlin),LL.M (UC Berkeley )
Εταίρος του δικηγορικού γραφείου “Νικόλας Πίτσος&Συνεργάτες”
Ιουστινιανού 24-28,T.K11473
Office Phone: 0030-2103809497
Mob.Phone:6945691212
email:nikpitsos@gmail.com
Dr. Nikolaos Pitsos LL.M (FU-Berlin), LL.M (UC Berkeley)
Partner Nikolas Pitsos Law office
Ioustinianou 24-28
ZIP Code 11473
Athens,Greece